Rozenbottelelixir
Een elixir is van oorsprong een drankje van
planten op alcohol waaraan magische of geneeskrachtige eigenschappen werden
toegeschreven. En rozenbottels staan gekend voor hun erg hoge gehalte aan
vitamine C, de sinaasappeltjes van het noorden.
Kan niet anders dan een bijzonder drankje worden…
Zo ga je te werk:
Oogst rozenbottels. Ik koos voor een mix van grote bottels van de rimpelroos en
kleine van de hondsroos. Was de bottels, snijd het kroontje eraf en halveer ze.
Vul een weckbokaal met de bottels. Overgiet de bottels met honing (ca. 1/3 van
de pot) en vul de bokaal dan verder aan met een alcohol van 40° (of jenever of
cognac). Sluit de bokaal en schud met liefde. Zet de bokaal 6 weken (of langer)
op een koele, donkere plaats. Of ergens in je keukenrek zodat je af en toe de
bokaal kunt schudden. Daarna zeef je het goedje door een neteldoek (want de
kriebelhaartjes van de bottels wil je er uit). Giet je elixir in een mooi
flesje en neem een eetlepel in als je begint te snotteren of een griepje voelt
aankomen. Of trakteer jezelf op een klein borrelglaasje…