Verse kruidenkaas
Ingrediƫnten:
- 2 liter rauwe melk
- 75ml azijn of 150ml citroensap
- 1el zout (15 gram)
- verse kruiden zoals daslook, (Chinees) bieslook of peterselie (10 gram of meer, naar eigen smaak)
Bereidingswijze:
Giet de melk in een grote pan en zet deze op het vuur.
Blijf roeren totdat het bijna kookt.
Haal de melk van het vuur net voordat het gaat koken.
Voeg de azijn of het citroensap in kleine beetjes toe aan de melk.
Roer 1 minuut heel langzaam door het mengsel. Je ziet dat de vaste bestanddelen (de wrongel) zich scheiden van het vloeibare.
Laat het mengsel nu een half uurtje staan.
Giet erna het mengsel door een vergiet waarin je een schone theedoek of neteldoek hebt gelegd. Op die manier vang je de vaste delen op.
Draai de theedoek waarin de verse jonge kaas achterblijft goed aan zodat het laatste vocht eruit komt.
Meng de kruiden en het zout hier doorheen.
Druk het dan nogmaals goed tegen elkaar aan en laat het in de ijskast afkoelen.
Je kan het ook een nachtje in de ijskast laten hangen zodat het resterende vocht eruit lekt.
De vloeistof die overblijft, de wei, heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur tot zoet. Dit kan je vervolgens weer verwerken in bijvoorbeeld een cake of pannenkoeken!